Czas przygotowania: 15 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności:
Składniki (3 porcje):
80 g płatków owsianych górskich
1 dojrzały banan (około 120 g)
1 jajko
2 łyżki oleju do smażenia – może być rzepakowy lub kokosowy nierafinowany
1/3 łyżeczki cynamonu
Do każdej porcji – 2 łyżki jogurtu naturalnego i garść owoców, najlepiej o niskim indeksie glikemicznym, np. maliny, jabłko, pomarańcza, granat
Sposób przygotowania: Banana rozgnieść widelcem, połączyć z płatkami owsianymi, jajkiem i cynamonem, aby powstała jednolita masa. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu, na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podać z jogurtem i owocami. Jogurt można zastąpić naturalnym serkiem homogenizowanym lub serkiem wiejskim.